http://www.pula.hu/Tálodi kolostorrom és környéke 

Kezelő erdőgazdálkodó:
    Önkormányzat Pula

 

Megközelíthetőség:

Elérhetőség:

Pula község Önkormányzata
8291 Pula, Fő u. 31. Telefon/Fax: 88-505-400
E-mail: pulaonk@vnet.hu , pula@pula.hu

Dr. Reichert László körjegyző
E-mail:reichert.laszlo@nagyvazsony.hu
Nagyvázsony, Barnag, Mencshely, Vöröstó és Pula körjegyzősége
8291 Nagyvázsony, Kinizsi Pál u. 96 .
Telefon/Fax: 88-264-011
Weboldal:http://www.pula.hu/

Erdészeti üzemi térkép:(95 KB pdf)
 


 
A festői szépségű Tálodi-völgy Pula falu határában a Veszprém-Tapolca közúttól délre található.  A táladi kolostort pálos rendi szerzetesek alapították. Első okleveles emléke 1263-ból való.
Az alapítók a Rátót nembéli Keszi család. A pálosok a 15. század végén a nagyvázsonyi (új9 kolostorba költöztek, s helyüket ferences szerzetesek foglalták el. A kegyúr (devecseri Csóron András) a törökök közeledtére felrobbantatta a kolostort 1552-ben. A kolostor-rom területe 1959-től védett terület. Sejthető a két hektáros területet körülhatároló fal maradványa, látható a kolostor homlokfalának romja, az egykori víznyerő hely (Kinizsi forrás). A források vizét összegyűjtő medencéből kifolyó patak mellett asztalok, padok hívogatnak a pihenésre. Ideális kirándulási célpont. Közelében halad az országos kék túra útvonal.

A tágabb környezet erdőállományai jó növekedésű, szép középkorú gyertyános bükkösök és cseres kocsánytalan tölgyesek.

A mellette lévő rét kedvelt cserkész pihenőhely. A réttől 300 méterre észak-keletre az erdő szélén kora középkori kis templom maradványa hirdeti a viszontagságos történelmi múltat és az erdők érték megőrző szerepét.

Megközelítés terepjáró gépkocsival a falu felől az erdőben haladó erdei úton, gyalogosan több irányból a patak mentén és a közútról mindig a Tálodi-rét felé tartva.

A rom és a forrás környéke kedvelt piknikező helye, gyakran időznek itt csoportok. A fenntartó elvárása és a kiránduló helyes viselkedése, ha mindenki hazaviszi a kiránduláson képződött szemetét.

ÁESZ Térségfejlesztési és Zöldövezet Tervező Iroda

Vissza a lap tetejére!

Vissza a közjóléti objektumokhoz!

Vissza a főoldalra!