DobaDobai Park 

Kezelő erdőgazdálkodó:
    Hollós István Pszichiátriai Kórház

 

Megközelíthetőség:

Cím:
Erdődy-kastély, szanatórium, Doba
Doba, Petőfi u.
Telefon: 88/278-003
Nyitva tartás: Bejelentkezéssel látogatható

Elérhetőség:
Doba Község Önkormányzata
Doba, Kossuth u. 10
Telefonszám:
88/502-920
Fax:
88/502-921
E-mail:
 
Weboldal:  http://www.doba.hu/

Erdészeti üzemi térkép:(70 KB pdf)
 

Erdődy-kastély, szanatórium, Doba

A Somló-hegy északi lábánál fekvő település, amelynek nevét 1288-ban jegyezték fel Terra Doba (Doba földje) néven. A falu a középkorban Kinizsi Pál, majd az Erdődy család birtoka. E család a XIX. sz. elején építette a helység egyik nevezetességét az Erdődy-kastélyt. Előzetes bejelentkezés alapján megtekinthető a 100 hektáros természetvédelmi területen fekvő arborétum. A Somló-hegy az ország legkisebb történelmi borvidéke. A hegyen a borutak mentén nyitott pincék várják a látogatókat.

A harmonikus, emeletes, oldal- és középrizalitos kastélyt 1836-ban, klasszicista stílusban építtette gróf Erdődy Kajetán a park legmagasabb (174 m) Somlóvár nevű dombjára. A jelenleg szocioterápiás pszichiátriai kórház céljára hasznosított kastély építését követően a parkot körűlvevő tölgyes erdőből alakították ki az angolparkot. Nyiladékokat létesítettek, és a jó kilátás érdekében a kastély körül három nagy tisztást alakítottak ki. Így a kastélyból délnyugati irányban a Somló hegy, nyugatra a somlószőlősi kastély és a dobai templomtorony irányába nagyszerű kilátás nyílt. Az épületet körülvevő védett parkban különleges fafajták – tulipánfa, fekete dió, szeldelt levelű bükk, bíbor és babérlevelű tölgyek - szép egyedeit láthatjuk. A nedvesebb részekre éger, magas kőris fűz, a magasabb fekvésű, szárazabb termőhelyekre erdei fenyő került.

A kastélyépítés időszakában meglévő erdőállományból származnak az 5-6 méter törzskerületű kocsányos tölgyek és hársfák. Az erdőállományok alatt őshonos cserjékből álló cserjeszint található. Itt látható az ország második legnagyobb törzsű fehér nyár egyede. A park kialakításakor három halastavat is létesítettek a park északi határán folyó Hajagos patak medre mentén. A kastély közvetlen környezetében a buxusok jelzik az épület környezetének intenzív parkkialakítási tevékenységét.

A park az angolkertek nemzetközi nyilvántartásában is szerepel. A park jelenlegi rekonstrukciója és közjóléti feltárása lehetővé teszi az intézmény korlátozott látogathatóságát, kulturáltabb időtöltést tesz lehetővé a kezelt betegek számára.

Megközelíthetőség: A 8. sz főótról Somlószőlősön keresztül, előre történő bejelentkezés esetén étkezési lehetőség a Hollósi István kórház éttermében (88/278-003),

ÁESZ Térségfejlesztési és Zöldövezet Tervező Iroda

Vissza a lap tetejére!

Vissza a közjóléti objektumokhoz!

Vissza a főoldalra!