Folly arborétum

Kezelő erdőgazdálkodó:
    Folly Gyula

 

Megközelíthetőség:

Elérhetőség:
Folly-arborétum
8257 Badacsonytomaj Arborétum u.40

Folly Gyula, 8261 Badacsony, Római u.139
Telefon: 06-20/9275-001

Erdészeti üzemi térkép:(73 KB pdf)
 

Az arborétum Veszprém megye területén, Badacsonytomajon (Badacsonyörs), a Kisörsi-hegy déli oldalában, a Balaton közelében található. A piros jelzésű turista útvonal az arborétum mellett halad el.

A többnyire fenyőkből álló magángyűjtemény a Balaton-felvidéki Nemzeti Park fokozottan védett területe. Botanikai értékein kívül jelentősek tájképi, kultúrtörténeti, földtani értékei is.

Az európai hírű arborétum karakterét elsősorban a cédrusok, ciprusok, borókák és a hosszútűs fenyők adják. Annak ellenére, hogy területe igen kicsi, több mint 400 faj, fajta, változat található itt a világ nagy részéről származó örökzöldekből. Gerd Krüssman, világhírű dendrológus is nagy elismeréssel szólt a gyűjteményről: „Olyan mint egy ékszerdoboz, kicsi, de minden darabja kincset ér!”

A látogató három különböző korú gyűjteményt láthat, amelyet a Folly család három generációja telepített. A legidősebb egyedek már 100 évesek.

Az arborétum jól szolgálja a fenyők növényrendszertani bemutatását, oktatási bázisterületként is működik. A kertészeti és erdőgazdasági szempontból tapasztalható eredmények jelentősek. Fontos szerepe van az arborétumnak a ciprusfajok, cédrusok meghonosításában, tovább szaporításában. Egyben tudományos és kutatómunka színtere az arborétum: honosítási, nemesítési kísérletek, ökológiai és fenológiai megfigyelések végezhetők.

A látogatók érdekét szolgálják a kiépített sétautak, a bemutatóház, és a pihenőhely.
Nyitvatartás:
április 1-október 31. 9-18 óráig, hétfő szünnap.
Előzetes bejelentkezés esetén az arborétum más időpontban is megtekinthető.

Szakmai idegenvezetés kérhető.
Az arborétum busszal nem közelíthető meg!

 

Vissza a lap tetejére!

Vissza a közjóléti objektumokhoz!

Vissza a főoldalra!