Élmény az erdőben

    Szeretettel várjuk erdeinkben!!

Öreg fák, meredek sziklák, pompás virágok, ismeretlen ösvények, mély csönd, halk neszek vagy zúgó szél... Doboló eső, hóvihar, vagy csendesen szitáló hóesés, puha hóban eltűnő erdei állatok árnyai....
    Élmények, csodás, felejthetetlen pillanatok, órák a gyermekkorból, melyek a felnőttkorba is elkísérnek. Üres kézzel nem lehet innen hazatérni. Őszi lomb, csigaház, érdekes kavics, vagy egy-egy szép naplemente mindenképpen a valós vagy a jelképes hátizsákunkba kerül.

 

Hol van ez a csodálatos, pazarlóan jótékony hely, ősi otthon, mely örökkévalóságával mindenkit lenyűgöz? Itt van körülöttünk, ez a magyar erdő! Hogy lehet ebbe az ismeretlen, titokzatos világba bejutni? Jöjjön, segítünk! Tudjuk, hogy a XXI. század emberének az ideje kevés, ezért talán jó szívvel veszi az erdésztársadalom segítségét. A gyermeki rácsodálkozást a szépre és varázslatosra, az ismeretszerzésre éhes ifjúság és a pihenni vágyó, munkában elfáradt felnőtt találkozását az erdővel szeretnénk mind gyakrabbá tenni.

Kitárjuk hát erdeink jelképes kapuit!

Cuha-völgyi pihenőAz árnyas erdei utak a parkerdőkben kellemes sétát ígérnek. A pihenés közben talán nem okoz nagy fáradtságot a tájat, környezetet bemutató táblák elolvasása, s az erdőjárás néhány fontos alapszabályának a megismerése.

 Aki többre vágyik, több időt szán rá, bővebb ismereteket szeretne, tanösvényeinkre invitáljuk.

    Az erdei élőhely különlegességeinek, jellemző vagy ritka növény és állatfajoknak bemutatása az erdei munkák régmúlt és korszerű formáinak ismertetése közérthetően, de mégis tudományos igénnyel kerül a látogató elé a tanösvények megállóhelyein. Nagy előny, hogy a kellemes séta közben a leírtakat láthatjuk és érzékelhetjük a valóságban is.

Az emberek jó része ma már városban lakik. A gyermekek szinte teljesen mesterséges, épített környezetben töltik az év nagy részét. A szabadban ritkán, legtöbbször csak a szünidő bizonyos részében jutnak el. Sok gyermek számára már szinte alig elérhető lehetőség a vidám csatangolás nap mint nap a szabad természetben, ami 30-40 éve még igen sokunknak meghatározó élménye volt.

Hajagi Erdei tábor 2004Ezt a lehetőséget kínálják fel az erdei táborok és az erdei iskolák.

Az erdei táborok főleg a természetben, erdőben élés és megélés módjaival, a szabadidő hasznos eltöltésével ismertetnek meg. Az erdei iskola az iskolai tanítás hagyományostól eltérő formája.

A gyerekek az erdő valóságában találkozhatnak az erdő sajátságos rendszerével, növény- és állatvilágának együttélésével, a természet különleges és a létfenntartás szempontjából nélkülözhetetlen folyamataival. A védett rovarvilág tanulmányozása

Megvizsgálhatnak mindent, ami az erdőben megvizsgálható, felfedezhető, s közben az erdei táborokhoz hasonlóan a szabadban tartózkodás elemi szabályait és az egymást segítő közösség kialakításának módját is elsajátíthatják. Megismerhetik önmagukat, fejleszthetik feladat megoldó képességüket, leleményességüket.

Egyidejűleg bepillanthatnak az erdővel mint természeti erőforrással okosan gazdálkodó szakemberek munkájába is.