Vadgyümölcsök

Vadcseresznye, meggyek,vadalma, vadkörte, berkenyék, szelídgesztenye, stb.

  A vadgyümölcsök összefoglaló névvel az erdészek azokat a fafajokat illetik, melyeknek termése emberi fogyasztásra is alkalmas, erdei gyümölcs. Erdész elődeink mindig is nagy figyelmet fordítottak az erdeink a vadgyümölcsök telepítésére. Térségünkben területarányuk eléri az 4%-ot!
 

  Egy-egy jól kialakított erdőszegély, egy tisztásos folt, út menti színes gyümölcsfák nem csak a szemet gyönyörködtetik hanem erdeink értékét növelik minden szempontból.


  Tavasszal a vadcseresznyék, meggyek tündöklő fehér virágruhái, ősszel a vadkörték, berkenyék sárgától vörösig pompázó koronái ragyogják be a tájat. Az erdő gyümölcsei nem csak a turistáknak csemege, hanem főként az erdei vad és a madarak eleségeként szolgál.
 

  Szinte mindegyik vadgyümölcs fája igen értékes, keresett faanyag.
Ha gondot fordítunk ezek nevelésére, akkor jelentős méreteket és elérnek. Térségünkben nem ritka a 25-30 méter magas vadcseresznye, berkenye sőt vadkörtéből is találhatunk nemritkán rönk méreteket elérő fákat. Ezek a fák egyedileg is nagy, könnyen forintosítható értéket képviselnek.

 

 

  Általában a különböző vadgyümölcsök ritkán érik el azt az elegyarányt, amellyel már szerepelhetnek az erdő-állomány adattárban, így természetesen sokkal nagyobb területen, szinte mindenhol jelen vannak erdeinkben.


  Érdekes lenne az egyes fafajok előfordulását is megvizsgálni, azonban félő, hogy sokan visszaélnének ezzel az információval.


  A privatizációt követő zavaros tulajdonviszonyok közepette így is sok dió, cseresznye, méretesebb körte és berkenyefa vált fatolvajok martalékává.
 

Pápa Veszprém Várpalota Balatonfüred Keszthely Tapolca Sümeg Ajka Devecser Zirc Somló Pápa-Devecseri síkság Pápai Bakonyalja Devecseri Bakonyalja Déli-Bakony Keleti-Bakony Magas-Bakony Pannonhalmi-dombság Felső-Kemeneshát Rábaköz Kemenesalja Tátika-csoport Keszthelyi-dolomitvonulat Balatoni-medence Balaton-felvidék Mezőföldi-löszhát Sárrét-Sárvíz völgye Súri-Bakonyalja Velence vidéki dombvonulat Kelet-Zalai löszvidék Szent György-hegy (Balaton-felvidék) Szigliget (Balaton-felvidék) Vadgyümölcsök előfordulása az erdőtervi adatok alapján


 

nyitó oldalra!
http://www.aeszveszprem.t-online.net