Szilek

Ulmus fajok: HSz, MSz, Vsz,TuSZ

 Hegyi szil

Mezei szil

        A szilek területe és jelentősége nem csak nálunk, de egész Európában rendkívüli módon lecsökkent. A szilfavész (Ceratostomella ulmi) a szileket –különösen a mezei szilt—tömegesen kipusztította.

 

        A szilek visszaszorulását jól jelzi, hogy az erdőállomány adattár statisztikája szerint az összes szilek redukált területe nem éri el a 200 hektárt, így a kimutatott területarányuk 0.1 % körül mozog.

 

        Ennél azért persze több szilfa él erdeinkben, főként szálanként, vagy egy-egy csoportban, csak az erdőrészletenkénti elegyaránya nem éri el azt a mértéket, hogy az erdőleltárban szerepeljen.

 

Az, hogy mégis sok helyen megjelenik a térképünkön, azt jelzi, hogy sok helyen jelen van, még ha igen kis arányban is és hogy maguk az erdőrendezők is fontosnak tartották az erdőleltárban szerepeltetni a szileket.

A szilekre jellemző az aszimmetrikus levelük.

 

A három hazai, őshonos szil fafaj eltérő erdőművelési tulajdonságokkal rendelkezik.

hegyi szil (HSz), mezei szil (MSz), vénic szil (VSz)

 

Vénic szil

 A hegyi szil (HSz) kimondottan középhegységi-hegyvidéki fafaj, a mezei szil (MSz) a síkságon és dombvidéken gyakori, a vénic szil (VSz) pedig a síkságokon és az ártereken terjedt el.
A puszta szil, vagy más néven turkesztáni szil (TuSz) az Erdészeti Tudományos Intézet által nemesített fajta, amely a szilfa vésznek ellenálló, gyorsabb növekedésű fa, mely szélsőséges termőhelyen akár főfafaj is lehet.

 Kimutatott adattári redukált területe mindössze 20 hektár.
 

Pápa Veszprém Várpalota Balatonfüred Keszthely Tapolca Sümeg Ajka Devecser Zirc Somló Pápa-Devecseri síkság Pápai Bakonyalja Devecseri Bakonyalja Déli-Bakony Keleti-Bakony Magas-Bakony Pannonhalmi-dombság Felső-Kemeneshát Rábaköz Kemenesalja Tátika-csoport Keszthelyi-dolomitvonulat Balatoni-medence Balaton-felvidék Mezőföldi-löszhát Sárrét-Sárvíz völgye Súri-Bakonyalja Velence vidéki dombvonulat Kelet-Zalai löszvidék Szent György-hegy (Balaton-felvidék) Szigliget (Balaton-felvidék) Szilek előfordulása az erdőtervi adatok alapján

nyitó oldalra!
http://www.aeszveszprem.t-online.net