Nyárak

 Hazai nyárak és Nemes nyárak

 Fehér nyár

Fekete nyár

 

 

 

  A nyárfák pionír növények: apró termésüket a szél messze viszi, így szinte mindenhova eljutnak. Felhagyott területet találva, hamar megtelepednek, gyors növekedésnek indulnak. Magzó korukat hamar elérik, és így a nyárfák, vidékünkön különösen a rezgő nyár a nyírrel, erdei fenyővel együtt az erdő első hírnökei.
 

  A síkvidékeinken a csatornázások, és mocsarak lecsapolások hatására talajvízszint lecsökkent és a nyárasaink ezt nem tudták követni ezért XX. század elején területük jelentősen visszaszorult.
 

  Olyan gyors növekedésük van, amelyet más lombos fafajunk nem ér el. Rövid vágásfordulójuk (15-30év), és nagy iparifa termelésük következtében erdőgazdasági jelentőségük nagy.

 

  Legelők, utak, csatornák, majorfásításoknál is elsősorban a nyárfák jönnek számításba, a várt eredmény gyors biztosítottsága miatt.
 

  Az őshonos fajokon kívül több idegen fajt, fajtát is ültetnek. A sok változat, hibrid, természetes és mesterséges kereszteződések miatt a nyárak között igen nehéz a tájékozódás.
 

  Az erdőgazdálkodásban származás szerint megkülönböztetünk hazai és nemes nyárakat.

 

  A nyárak összes területe térségünkben alig haladja meg a 2200 hektárt, 1,5%, így jelentőségük kisebb.

 

Szürkenyár

 
Rezgőnyár

Jegenyenyár

Hazai nyárak :
Fehér nyár
(Populus alba)
Fekete nyár
(Populus nigra)
Szürkenyár
(Populus canescens)
Rezgő nyár
(Populus tremula)

Nemes nyárak:
Az erdőgazdálkodásban rendszeresített 21 nemesített fajtából 13 félét tartunk nyílván erdeinkben.
Ezek alkotják a nemesnyár-ültetvényeinket, melyek a nyárasaink 85%-t teszik ki.
 

 

Pápa Veszprém Várpalota Balatonfüred Keszthely Tapolca Sümeg Ajka Devecser Zirc Somló Pápa-Devecseri síkság Pápai Bakonyalja Devecseri Bakonyalja Déli-Bakony Keleti-Bakony Magas-Bakony Pannonhalmi-dombság Felső-Kemeneshát Rábaköz Kemenesalja Tátika-csoport Keszthelyi-dolomitvonulat Balatoni-medence Balaton-felvidék Mezőföldi-löszhát Sárrét-Sárvíz völgye Súri-Bakonyalja Velence vidéki dombvonulat Kelet-Zalai löszvidék Szent György-hegy (Balaton-felvidék) Szigliget (Balaton-felvidék) Nyárak előfordulása az erdőtervi adatok alapján
           


 

nyitó oldalra!
http://www.aeszveszprem.t-online.net