Közönséges boróka

Juniperus communis / Bo

Közönséges boróka

  Cirkumpoláris flóraelem: az északi féltekén a havasoktól a síkságig mindenütt jelen van. Inkább cserje, mint fa termetű. Hazánkban az Alföldön alkot állományokat, térségünkben a fenyőfő homoki erdeifenyvesek kísérője.

Az éghajlati szélsőségekkel szemben érzéketlen a tikkasztó nyári meleget és a a legkeményebb telet is jól bírja. Talajban sem válogat.

Csemete korban az árnyalást jól tűri, később erősen fényigényes.

  Erdőgazdasági jelentősége a futóhomok megkötésében, a talaj árnyalásában, a hó-, és szélfogó cserjesávok ültetésénél van. Mint parkfa is jelentős. Mivel örökzöld, igénytelensége, szívóssága, a levegő szennyezettsége iránti érzéketlensége miatt szívesen ültetik fasorokba, parkokba.

Fája nehéz, tartós, jól fényezhető, illatos.
Termése gyógyszeralapanyag, de számos borókapálinkát, és ginféleséget ismer a világ.

Mint fűszer is jelentős, a jó vadpörkölt nélkülözhetetlen fűszere.
 

Elterjedése
Közönséges boróka elterjedése

Pápa Veszprém Várpalota Balatonfüred Keszthely Tapolca Sümeg Ajka Devecser Zirc Somló Pápa-Devecseri síkság Pápai Bakonyalja Devecseri Bakonyalja Déli-Bakony Keleti-Bakony Magas-Bakony Pannonhalmi-dombság Felső-Kemeneshát Rábaköz Kemenesalja Tátika-csoport Keszthelyi-dolomitvonulat Balatoni-medence Balaton-felvidék Mezőföldi-löszhát Sárrét-Sárvíz völgye Súri-Bakonyalja Velence vidéki dombvonulat Kelet-Zalai löszvidék Szent György-hegy (Balaton-felvidék) Szigliget (Balaton-felvidék) Közönséges boróka előfordulása az erdőtervi adatok alapján

 Miért nem látszik a térképünkön?


  Azért, mert zárt erdőkben ritkán fordul elő, ott is csak szálanként, tisztások szélén, vagy a záródáshiányos foltokban a cserjeszintben.
 

  Igazából a borókások, felénk inkább borókás legelők, gyepek, melyek így nem minősülnek erdőnek, így nem is szerepel az erdőállomány adattár nyilvántartásában.
 

nyitó oldalra!
http://www.aeszveszprem.t-online.net