Juharok

Acer fajok: HJ, KJ,MJ,ZJ,EzJ

 Hegyi juhar

Korai juhar

  Fontos elegyfafajok. A térségben területük több, mint 1700 ha, 1.2%
  Az előforduló juharok tulajdonságai igen eltérők.

  A hegyvidéken honos juhar fajok a hegyi juhar (HJ)és a korai juhar (KJ) méretes, értékes faanyagot ad. Az inkább dombvidéki mezei juhar (MJ)és a többnyire cserje méretű tatárjuhar (Acer tataricum)és zöldjuhar (ZJ)inkább a talajárnyalás, a talajjavítás, vízmosásmegkötés szempontjából más fafaj törszfeltisztulását elősegítő tulajdonsága miatt jelentős.

  A tatárjuhar térségünkben alig kimutatható. Az erdőállomány adattárban sem szerepel, hiszen csak a melegebb Kisalföldi vidékeken, a cserjeszintben található meg, ott is csak szórványosan .

Az adattárban szintén alig kimutathatóan szerepel még a zöldjuharral együtt Észak-amerikából származó ezüst juhar (Acer saccharinum), melynek kimutatott erdőtervi területe a térségünkben nem éri el a 10 hektárt.

Mezei juhar

Zöld juhar

  Pápa Veszprém Várpalota Balatonfüred Keszthely Tapolca Sümeg Ajka Devecser Zirc Somló Pápa-Devecseri síkság Pápai Bakonyalja Devecseri Bakonyalja Déli-Bakony Keleti-Bakony Magas-Bakony Pannonhalmi-dombság Felső-Kemeneshát Rábaköz Kemenesalja Tátika-csoport Keszthelyi-dolomitvonulat Balatoni-medence Balaton-felvidék Mezőföldi-löszhát Sárrét-Sárvíz völgye Súri-Bakonyalja Velence vidéki dombvonulat Kelet-Zalai löszvidék Szent György-hegy (Balaton-felvidék) Szigliget (Balaton-felvidék) Juharok előfordulása az erdőtervi adatok alapján

 Elegyetlen állományaikat korábban rontott erdőknek minősítették. Tény, hogy fatermőképességük alatta marad a nemes tölgyekének és a bükknek, de fájuk igen értékes.
A gyerekek a juharféléket jól ismerik az un. ikerlependék termésükről, mely „helikopterként” hullik alá.

       


 

nyitó oldalra!
http://www.aeszveszprem.t-online.net