Hársak

Tilia  fajok: NH, KH, EH
 

 

Nagylevelű hárs

 

 

 

 

 

Kislevelű hárs

  A hársaknak mintegy 30 fajuk az északi mérsékelt és szubtrópusi övből ismert.
  A hársfajok a történelem folyamán sokszor szerepeltek a közép-európai népek kultúrájában és gazdasági életében
Hazánkban erdőgazdasági jelentőségű hársak a nagylevelű hárs (Tilia platyphyllos NH) a kislevelű hárs (Tilia cordata KH) és az ezüst hárs (Tilia argentea EH)
  A legfontosabb elegyfafajaink közé tartoznak. Területük térségünkben meghaladja a 2400 hektárt, ami 1.7 %-ot jelent.
A hársfajok közül a kislevelű hárs jellemzi területünket a hársaknak több, mint 95%-át ez a fafaj teszi ki. A nagylevelű hárs alig több, mint 100 hektárral van jelen, míg a szubmediterrán ezüst hárs csak nyomokban fordul elő, így nem is mutatható ki.
  A hársak nagyméretű fák. Hengeres törzsük és sűrű tömött koronájuk van. Májusban az álernyőben nyíló sárgás, vagy zöldesfehér virágok bódító illata messziről jelez egy-egy fát.
  Viszonylag gyorsan növő fajok, fájuk ipari szempontból rendkívül értékes, sokoldalúan felhasználható. Szép alakjuk, kellemes illatú és jó mézelő viráguk, miatt parkokban és egyéb erdőn kívüli fásításokban szívesen használják őket.

  A hársak elegyfafajok. Jobbára a bükkösök és a gyertyános –tölgyesek kísérő fafajai.

  Előfordulásuk nagy területet lefed, elegyarányuk általában azonban kicsi, és csak ritkán engedik annyira uralkodóvá válni, hogy az erdőállomány-adattárban főfafajként találkozzunk velük.
 

Pápa Veszprém Várpalota Balatonfüred Keszthely Tapolca Sümeg Ajka Devecser Zirc Somló Pápa-Devecseri síkság Pápai Bakonyalja Devecseri Bakonyalja Déli-Bakony Keleti-Bakony Magas-Bakony Pannonhalmi-dombság Felső-Kemeneshát Rábaköz Kemenesalja Tátika-csoport Keszthelyi-dolomitvonulat Balatoni-medence Balaton-felvidék Mezőföldi-löszhát Sárrét-Sárvíz völgye Súri-Bakonyalja Velence vidéki dombvonulat Kelet-Zalai löszvidék Szent György-hegy (Balaton-felvidék) Szigliget (Balaton-felvidék) Hársak  előfordulása az erdőtervi adatok alapján


 

nyitó oldalra!
http://www.aeszveszprem.t-online.net