Fenyők

 EF, FF, LF, VF, KBo, TF,
 

 Erdeifenyő

Feketefenyő

Fenyveseink általában ültetvényszerű kultúrerdők.

  Rendeltetésük vagy az értékes faanyag termelése, vagy a legalább ilyen fontos védelmi funkció (Talajvédelem, zajvédelem, stb)

  A fenyők telepítése körül igen sok vita volt, mivel ezek - az erdeifenyő esetében Fenyőfő térségének kivételével– nem őshonos, tájidegen fafajok. Azonban a szélsőségesen száraz, kopár területeken a feketefenyőn és részben az erdeifenyőn kívül más fafajt nem lehet eredményesen telepíteni. A jó termőhelyeken a lucfenyő és az erdeifenyő igen értékes és nagy tömegű faanyagot ad viszonylag rövid idő alatt (70-90 éves vágásforduló mellett), ezért területük folyamatosan nőtt.

  A termőhely szélsőségeinek elviselésében a feketefenyő vezet minden más fafaj előtt. Az 1900-as évek elején, amikor a kopárok erdősítését kapta a magyar erdészet feladatául, puttonyokban vitték fel a hegyre azt a földet, melybe ültetve elindították a feketefenyő csemetéket. Ezek az erdők most 80-100 évesek, ilyenek a veszprémi hegyek öreg feketefenyvesei.

  A fenyők területaránya térségünkben 11.4%, ami több, mint 16700 hektárt jelent, ami az országos adatnál (13,6%)mégis kisebb.

Lucfenyő

Vörösfenyő

Tiszafa

Közönséges boróka

  Térképünkről csak egy tanúság vonható le. A tűlevelűek szinte mindenütt jelen vannak.

  Az elmúlt évszázad fenyvesítési programjai nem múltak el nyomtalanul. Sajnos, vagy szerencsére fenyőkkel mindenütt találkozunk.

  A faalakú tűlevelűek közül térségünk erdeiben még megtalálható a jegenyefenyő JF, a sima fenyő SF, a zöld douglász ZDF,és a kék douglász KDF, és a banks fenyő BF is .
 

 

Pápa Veszprém Várpalota Balatonfüred Keszthely Tapolca Sümeg Ajka Devecser Zirc Somló Pápa-Devecseri síkság Pápai Bakonyalja Devecseri Bakonyalja Déli-Bakony Keleti-Bakony Magas-Bakony Pannonhalmi-dombság Felső-Kemeneshát Rábaköz Kemenesalja Tátika-csoport Keszthelyi-dolomitvonulat Balatoni-medence Balaton-felvidék Mezőföldi-löszhát Sárrét-Sárvíz völgye Súri-Bakonyalja Velence vidéki dombvonulat Kelet-Zalai löszvidék Szent György-hegy (Balaton-felvidék) Szigliget (Balaton-felvidék) Fenyők előfordulása az erdőtervi adatok alapján


 

nyitó oldalra!
http://www.aeszveszprem.t-online.net